ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΣΩΤΗΡΟΣ: ΠΟΙΑ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΙ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΣΤΟΝ ΠΥΡΓΟ ΗΛΕΙΑΣ;

2022-08-05

Γράφει για το PhyloSofia ON η Ελεάνα Παρασκευοπούλου, φοιτήτρια του Τμήματος Φιλολογίας στο ΕΚΠΑ...

@Ελεάνα Παρασκευοπούλου

Ακολουθούν στοιχεία για την γιορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και τις συνήθειες την ημέρα της γιορτής στον Πύργο Ηλείας.

Αρχικά γιορτάζεται στις 6 Αυγούστου, ημέρα των εγκαινίων του ομώνυμου ναού που ίδρυσε στο Θαβώρ η Αγία Ελένη. Ο Χριστός πήρε τρεις μαθητές μαζί του, τον Πέτρο, τον Ιωάννη και τον Ιάκωβο σαράντα μέρες πριν την σταύρωση του και ανέβηκε στο όρος Θαβώρ της Γαλιλαίας για να προσευχηθεί. Εκεί οι μαθητές κατάκοποι από την ταλαιπωρία της μετάβασης, έπεσαν να κοιμηθούνε και κάποια στιγμή ανοίξανε τα μάτια τους και είδαν τον Χριστό να 'χει μεταμορφωθεί σε μια οπτασία με λευκά ρούχα και άστραφτε, έλαμπε δηλαδή από παντού. Τους άρεσε τόσο πολύ που Του είπανε να παραμείνει έτσι όπως ήταν. Εκείνος τους είπε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει και άκουσαν μια φωνή- που προφανώς ο Θεός ήταν- που τους έλεγε ότι Αυτός είναι ο γιος μου, ο Αγαπητός και να υπακούτε σε Αυτόν. Επίσης, τον περιστοίχιζαν και συνομιλούσαν μαζί Του δύο άνδρες, ο Μωυσής και ο Ηλίας, δύο από τους προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης. Ήταν η πρώτη φορά που έγινε ιδιαίτερα αισθητή από τους ανθρώπους η Θεότητα του Χριστού.

Γιατί δεν μπορεί να γιορταστεί τη 40η ημέρα πριν την Σταύρωση του Ιησού;

Γιατί οι σαράντα μέρες ακριβώς πέφτουνε την Μεγάλη Παρασκευή. Έχουνε μετατοπίσει έτσι, λοιπόν, τη γιορτή για τις 6 Αυγούστου, που η 6η Αυγούστου είναι σαράντα ημέρες πριν από την εύρεση του Τιμίου Σταυρού, η οποία η ημέρα αυτή θεωρείται ημέρα πένθους σαν την Μεγάλη Παρασκευή.

Τι έθιμα υπερισχύουν στον Πύργο Ηλείας την ημέρα της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος;

Αρχικά είναι μέρα νηστείας, στην οποία όμως επιτρέπεται η ιχθυοφαγία, και έτσι οι κάτοικοι του Πύργου συνηθίζουν να τρώνε σκορδαλιά με βακαλάο. Συγκεκριμένα, σε μια περιοχή λίγο έξω από το κέντρο του Πύργου, ονόματι Σπιάτζα υπάρχει μια εκκλησία προς τιμήν της Μεταμορφώσεως. Εκεί γίνεται Εσπερινός και λιτανεία της εικόνας γύρω από την εκκλησία και την παραλία που βρίσκεται λίγο παρακάτω. Στην συνέχεια διοργανώνονται διάφορα λαϊκά δρώμενα, όπως πανήγυρης και events με τραγουδιστές. Κάτι ακόμα που πιστεύουν οι κάτοικοι της Σπιάτζας και του Πύργου γενικότερα είναι ότι εκείνες τις δύο ημέρες, δηλαδή την Παραμονή και Ανήμερα, δεν κάνει να κολυμπήσουν στην παραλία οι άνθρωποι. Οι απόψεις για τον λόγο διίστανται βέβαια. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι στην θάλασσα τότε ο Σωτήρας έριξε όλα τα κακά μάγια και τις αρρώστιες και για αυτό οι άνθρωποι «κινδυνεύουν» αν μπουν μέσα. Κάποιοι άλλοι εκφράζουν την άποψη ότι την ημέρα που έλαμψε ο Χριστός, περπάτησε και όλας πάνω στην θάλασσα για να αποδείξει στους μαθητές του ότι είναι ο Θεός. Και για αυτό πιστεύουν ότι δεν μπορούν οι άνθρωποι να μπουν στην θάλασσα, διότι εκείνη την ημέρα μόνο ο θεάνθρωπος μπήκε.

Αυτά είναι τα κύρια έθιμα για την ημέρα εκείνη στον Πύργο Ηλείας!

@Επιστήμες

2021 Ανερχόμενος Καλλιτεχνικός Σύλλογος | Διατηρούνται όλα τα δικαιώματα.
Υλοποιήθηκε από τη Webnode Cookies
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε