ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ

2021-09-07

Γράφει για το PhyloSofia ΟΝ η Ουρανία Καθρέπτη, φοιτήτρια Κλασσικής Φιλολογίας στο ΕΚΠΑ...

@Ουρανία Καθρέπτη

<<Kα@@@!>>, <<θα σε γα@@@>>... αυτά ξεστόμισαν δύο νεαροί πάνω σε ένα μηχανάκι την ώρα που καθόμουν σε ένα παγκάκι στις 22:00 η ώρα το βράδυ σε κεντρικό δρόμο, όταν απέναντί η Εύβοια είχε τυλιχτεί στις φλόγες. Εκείνη την ώρα έφτανε και το τελευταίο δρομολόγιο, που μετέφερε τους πληγέντες από απέναντι. Βγήκα να ηρεμήσει το μυαλό μου από όλα όσα είδαν τα μάτια μου εκείνη την μέρα στα δελτία ειδήσεων. Εικόνες αποκαρδιωτικές, άνθρωποι που μέσα σε λίγα λεπτά έχασαν για πάντα ,τους κόπους μιας ολόκληρης ζωής, κραυγές ζώων που δεν κατάφεραν να γλυτώσουν, ήρωες μέσα στις φλόγες προσπαθούν να σώσουν ο,τι σώζεται. «Γιατί;». Αυτό το «γιατί» με παίδευε από το πρωί,όταν αυτοί οι νεαροί μου έδωσαν απάντηση στο ερώτημά μου, με έναν τρόπο, που ομολογώ, δεν περίμενα. Σιγά-σιγά μέσα μου, όλα άρχισαν να ξεδιαλύνουν.

19 χρονών νέος σαν και μένα...που όμως με ευκολία απαρνήθηκε και το τελευταίο ψήγμα ανθρωπιάς που του απέμενε.Και όχι δεν υπάρχει καμία δόση υπερβολής σε αυτό που μόλις διάβασες. Δεν θα εξετάσω πώς εκείνος έφτασε στο τέλμα, την πορεία, τις επιλογές του.

Έψαξα μέσα μου βαθειά. Πνευματική φτώχεια, τρομοκρατία, διχασμός, βιασμοί, γυναικοκτονίες,πυρκαγιές. Όλα άρχισαν επιτέλους να μπαίνουν σε μια σειρά. Και πες μου τώρα εσύ: «Μπορεί κάποιος να δείχνει σεβασμό στο περιβάλλον όταν χτυπά την γυναίκα του; Ή μπορεί να σέβεται την σύζυγο ή τον σύζυγό του όταν με ευκολία ξεστομίζει κακοπροαίρετα σχόλια για κάθε διαφορετικό που υπάρχει εκεί έξω;». Ξέρεις όλα είναι μια αλυσίδα, αρκεί κάθε φορά να βρίσκεις τον συνδετικό κρίκο, το στοιχείο εκείνο που πυροδοτεί όχι μόνο την συγκεκριμένη κατάσταση αλλά κρύβεται πίσω από κάθε σου επιλογή, πίσω από κάθε σου κίνηση. Στην Ελλάδα του 2021 δεν μπορείς ή καλύτερα δεν έχεις το δικαίωμα να μιλάς για πολιτισμό. Πολιτισμός είναι ο σεβασμός στους πάντες και στα πάντα. Ναι, στα πάντα!Από ένα μικρό και ανυπεράσπιστο σπουργίτι που χαροπαλεύει μέσα στις φλόγες, μέχρι την γυναίκα που περπατάει στο απέναντι πεζοδρόμιο, μέχρι τον πολιτισμό της όμορης χώρας. Δεν μπορείς να μιλάς για παιδεία και μόρφωση χαρακτήρων, όταν το σύνθημα του καλοκαιριού από παιδιά δημοτικού είναι: «το καλοκαίρι μου αρέσει, κολυμπάω και γα@@@». Και όχι δεν είναι αστείο αυτό. Δεν μπορείς να μιλάς για ισότητα των φύλων, όταν κάθε κοπέλα ακούει καθημερινά τέτοιου είδους σχόλια και δέχεται άσεμνες χειρονομίες. Με λίγα λόγια, φίλε μου, δεν μπορείς να με ρωτάς γιατί καίγονται τα δάση, γιατί βιάζονται γυναίκες, γιατί υπάρχουν γυναικοκτονίες. Δεν έχεις το δικαίωμα να με ρωτάς κάτι τέτοιο. Δεν έχεις πόσο μάλλον το δικαίωμα, να ρίχνεις το φταίξιμο σου σε έναν Θεό, που τις περισσότερες φορές τον θυμάσαι στις δυστυχίες και τις κακοτοπιές ή και που πολλές φορές δεν πιστεύεις. Παραδέξου το! Και δεν μπορείς να μιλάς για όλα αυτά, γιατί με τις επιλογές σου είσαι κρίκος αυτής της αλυσίδας, είσαι κι εσύ ένας από αυτούς που κατηγορείς και βρίζεις. Μπορεί να σφάλεις διαφορετικά από αυτούς. Σφάλεις όμως.Αυτό δεν αλλάζει την εξίσωση. Ψάξε τη ζωή σου. Σπιθαμή προς σπιθαμή. Με διάθεση να βρεις στοιχεία που επιβεβαιώνουν την ενοχή σου και όχι με σκοπό να αρνηθείς το μερίδιο ευθύνης που σου αναλογεί. Φτάνουν πια οι ερωτήσεις, οι δακρύβρεχτες αναρτήσεις, τα μεγαλεπήβολα σχέδια και οι βαρύγδουπες δηλώσεις. Λούφαξε μέσα σου .Ψηλάφισε το μυαλό και την καρδιά σου. Ξεσκόνισε τα μονοπάτια που περπάτησες ως τώρα. Ατένισε το χθες με διάθεση να βρεις λύση στο σήμερα.

Προσπάθησα να συγκεντρώσω τις σκέψεις και την οργή που με κατακλύσει αυτές τις μέρες. Τελικά δεν θέλει και πολλή σκέψη. Τα γεγονότα μιλάνε από μόνα τους...και οδηγούν στην θλιβερή διαπίστωση, πως ο σύγχρονος Έλληνας δεν σέβεται την γυναίκα του, δεν αγαπά την φύση που τον περιβάλλει, δεν εκτιμά τις ευκαιρίες που του δίνονται, δεν τίμησε το ένδοξο παρελθόν, δεν σεβάστηκε τον εαυτό του. Ο σύγχρονος Έλληνας κοιμάται, φωνάζει αλλά δεν επαναστατεί, μιλά αλλά δεν ακούει, επιβιώνει αλλά δεν ζει. Ο σύγχρονος Έλληνας αυτοκαταστρέφεται αργά και σταθερά και κρίμα που τα μάρμαρα του Παρθενώνα δεν είναι αρκετά για να αλλάξουν την πορεία του.

@Κοινωνικά Ζητήματα

2021 Ανερχόμενος Καλλιτεχνικός Σύλλογος | Διατηρούνται όλα τα δικαιώματα.
Υλοποιήθηκε από τη Webnode Cookies
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε