Κατοικίδια: Αναπαραγωγή και στείρωση

Γράφουν για το PhyloSofia ΟΝ οι Μαριάντζελα Αχμέτ και Αδαμάντιος Ευριπιώτη...
@Μαριάντζελα Αχμέτ @Αδαμάντιος Ευριπιώτης
Ένα κατοικίδιο ζώο, όπως ένας σκύλος ή μία γάτα, είναι ένα πλάσμα επιλεγμένο από κάποιον άνθρωπο για πολλά πράγματα, όπως για τη προστασία του ή την αμοιβαία ψυχαγωγία. Πέρα από το σκύλο και τη γάτα που είναι τα πιο δημοφιλή, υπάρχουν και άλλα ζώα με το ρόλο του κατοικίδιου, όπως τα κουνέλια, χάμστερ, χελώνες, φίδια και χρυσόψαρα. Τα μικρά γουρουνάκια και τα άλογα επίσης είναι, αλλά σε μικρότερο βαθμό. Αν και στις παραπάνω κατηγορίες ζώων έχουν εκφραστεί ανησυχίες από μελετητές και φιλοζωικές, όπως για τα φίδια ή άλλα ασυνήθιστα ζώα σε θέματα υπακοής και συνύπαρξης, έχει αποδειχθεί ότι αρκετά από αυτά μπορούν να βοηθήσουν ανθρώπους. Δημιουργείται έτσι ένα είδος δημιουργικής και συντροφικής απασχόλησης/σχέσης, καλύπτοντας κάποιο είδος έλλειψης, τόσο στο κατοικίδιο που ψάχνει ένα σπίτι, όσο ακόμα περισσότερο και για τον ίδιο τον άνθρωπο που αναπόφευκτα ψάχνει ένα είδος συντροφιάς.
Στη κατηγορία των δημοφιλέστερων κατοικίδιων (σκύλος και γάτα), ένα αξιοπρόσεκτο θέμα, είναι η αναπαραγωγή και στείρωση τους αντίστοιχα. Αρχικά, έχει αποδειχθεί ότι ζώα μέσω αναπαραγωγής και συνέχειας, καταλήγουν αδέσποτα και αστείρωτα με τους καιρούς, με αποτέλεσμα τα ποσοστά να αυξάνονται με μεγαλύτερους ρυθμούς. Στο κομμάτι της αναπαραγωγής, είναι σημαντικό να έχει υπάρξει ένα είδος συμφωνίας μεταξύ των ιδιοκτητών για το ζευγάρωμα και τη γέννηση των μελλοντικών απογόνων των κατοικίδιων τους, καθώς μια λανθασμένη αναπαραγωγική διαδικασία επιφέρει συνέπειες στη μοίρα αθώων ψυχών στο σύστημα της ζωής τους. Συνολικά, πάνω από το 50% αυτών των ζώων έχουν καταλήξει αδέσποτα ή έχουν αποβεί σε μια δευτερεύουσα μοίρα αγνώστων δεδομένων, ακόμα και από το ίδιο το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Τέλος, σύμφωνα με έρευνα από την ιστοσελίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, <<Ποσοστό 50% των ερωτώμενων νοικοκυριών δηλώνει ότι δεν υπάρχει ζώο συντροφιάς στο νοικοκυριό. Χαμηλότερο κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες (41,2%) είναι το ποσοστό των νοικοκυριών που δηλώνει ότι έχει ζώο συντροφιάς.>>
Οι αρρώστιες από λάθος συμφωνία και συνεννόηση έχει αρκετές συνέπειες. Για το κατοικίδιο, βασικό είναι να μην ζευγαρώσεις ζώα για να <<κρατήσεις τα αίματα>> που λένε, δηλαδή να μην αποτελεί προϊόν αιμομιξίας. Μπορεί να επιφέρει επιληψία, δυσπλασία του ισχίου ή χειρότερες και θανατηφόρες εκβάσεις. Επιπλέον, καλό είναι να μη χρησιμοποιούνται για αναπαραγωγή πολύ νεαρά ή πολύ ηλικιωμένα ζώα με προβλήματα υγείας ή με κληρονομικές ασθένειες, καθώς μπορεί να επηρεαστούν σωματικά στο μέλλον ή να περιοριστούν κάποιες ικανότητές τους. Το καλύτερο σενάριο με λίγα λόγια, είναι ότι τα ζώα αυτά καλό για τα ίδια θα πρέπει να είναι εμβολιασμένα, αποπαρασιτωμένα και να διατρέφονται σωστά.
Ωστόσο, ακόμα και μετά από μία επιτυχή αναπαραγωγή, είτε χωρίς αυτή, η πιο σημαντική λύση που έχουν προτείνει ειδικοί και φιλοζωικές, τόσο για τον περιορισμό αδέσποτων ζώων, όσο και για την υγεία τους γενικότερα, είναι η στείρωση. Η στείρωση απαλλάσσει τα ζώα από την ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη και τα προφυλάσσει από διάφορες νοσηρές καταστάσεις στην Τρίτη ηλικία (πυομήτρα, καρκίνος του μαστού, καρκίνος της μήτρας κ.λπ.), ενώ δεν μειώνει τις κυνηγετικές τους ικανότητες. Επίσης, μειώνει επίσης την πιθανότητα λοίμωξης της μήτρας, στα αρσενικά ζώα θα προλάβει τους όγκους στους όρχεις ή προβλήματα στον προστάτη, ακόμα προλαβαίνει και πολυετείς όγκους και κήλες. Τέλος, η στείρωση ενός θηλυκού, θα μειώσει την επιθυμία της να περιφέρεται και θα σταματήσει τα αδέσποτα αρσενικά από το να κατασκηνώνουν στη περιοχή. Βέβαια θα πρέπει να υπάρχει και προσοχή σε συναναστροφή μεταξύ άλλων ζώων, αλλά και θέματα που σχετίζονται και με τη διατροφή τους.
Εν κατακλείδι, τα κατοικίδια ζώα αποτελούν μια μεγάλη ευθύνη, ειδικά για τον άνθρωπο. Αυτά προσφέρουν την αγάπη, τη στοργή τους και την έγνοια τους, σαν ένα κανονικό ον με συνείδηση και λογική. Επομένως, το μόνο που ζητούν από εμάς είναι τη κατανόηση και την φροντίδα που επιζητούν για να ζήσουν και πρωτίστως, να μη νιώθουν μόνα τους και απειλούμενα.
ΠΗΓΕΣ:
https://hospetal.gr/sterilization/
https://www.makthes.gr/afiloxeni-chora-gia-ta-katoikidia-i-ellada-86653