ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΚΑΙ ΣΤΑ ΡΟΥΧΑ

2021-09-29

Γράφει για το PhyloSofia ΟΝ η Σοφία Αηδώνη, φοιτήτρια Κλασσικής Φιλολογίας στο ΕΚΠΑ...

@Σοφία Αηδώνη

Ναι, η ανακύκλωση μπορεί να σχετίζεται και με τα ρούχα. Στην περίπτωση όμως αυτού του είδους ανακύκλωσης, δεν ισχύουν ακριβώς τα ίδια πράγματα με τα υπόλοιπα είδη, τα οποία ανακυκλώνονται .

Στις μέρες μας, η ανακύκλωση είναι αρκετά διαδεδομένη και πλέον όλο και περισσότερος κόσμος είναι ευαισθητοποιημένος σχετικά με αυτήν. Ανακύκλωση χαρτιού, ανακύκλωση πλαστικού και τα λοιπά, έχουν γίνει μέρος της ζωής μας. Όμως, δεν είναι λίγοι αυτοί που αγνοούν πως και τα ρούχα είναι ένα υλικό αγαθό που μπορεί να αντιμετωπιστεί με πιο συνετό τρόπο.

Αρχικά, σε μία προσπάθεια να μειώσουμε την υπερκαταναλωτική μας συμπεριφορά, μία λύση είναι η συνετή αγορά χρήσιμων ρούχων και άλλων ειδών. Ωστόσο, είναι δικαίωμα του καθενός να αγοράζει ο,τι θέλει , γι ΄αυτό μία ακόμα καλύτερη κατά την άποψη μου λύση είναι να φροντίζουμε ο,τι πλέον δεν χρειαζόμαστε. Αντί να το πετάμε στους απλούς κάδους σκουπιδιών, να το αξιοποιούμε έτσι ώστε να βοηθήσουμε είτε τον πλανήτη είτε τους γύρω μας.

Όπως είναι προφανές αν τα ρούχα καταλήγουν σε χωματερές μαζί με όλα τα άλλα απορρίμματα, θα μολύνουν και αυτά το έδαφος. Ένα ύφασμα επίσης θα χρειαστεί αρκετό καιρό μέχρι να καταλήξει να αποσυντεθεί, επομένως όλον αυτόν τον καιρό θα συνεχίσει να μολύνει το περιβάλλον.

Συγκεκριμένα, υπάρχουν ειδικοί κάδοι (δυστυχώς όχι τόσοι πολλοί στην Ελλάδα), όπου μπορούμε να αφήνουμε τα ρούχα, τα οποία είναι φθαρμένα, και από εκεί να στέλνονται σε μέρη, όπου με την κατάλληλη διαδικασία θα ανακυκλωθούν .

Στην περίπτωση βέβαια που τα ρούχα, τα οποία δεν χρειαζόμαστε είναι σε καλή κατάσταση μπορούμε να πράξουμε έτσι ώστε να περάσουν σε άτομα, τα οποία σε αντίθεση με εμάς, θα τα έχουν ανάγκη.

Συγγενείς, φίλοι και ο στενός κοινωνικός μας περίγυρος είναι οι πρώτοι που μπορούμε άμεσα και εύκολα να απευθυνθούμε. Αν όμως δεν έχουμε κάποιον που να τα χρειάζεται υπάρχουν και άλλα μέρη.

Οργανώσεις που ασχολούνται με ομάδες του πληθυσμού που βρίσκονται σε ανάγκη, μονάδες φιλοξενίας διάφορων ατόμων ή ακόμη και καταστήματα που κατά καιρούς οργανώνουν φιλανθρωπικές δράσεις, είναι μερικά τέτοια μέρη.

Επιπρόσθετα, λύσεις αποτελούν και το να δώσει κάποιος τα ρούχα του σε μαγαζιά με μεταχειρισμένα είδη ή να τα αξιοποιήσει ο ίδιος, έτσι ώστε με το ύφασμα τους να δημιουργήσει νέα αντικείμενα που θα του είναι εκ νέου χρήσιμα.

Όπως καταλαβαίνουμε, λοιπόν, δεν πρόκειται για μία συμβατική έννοια της ανακύκλωσης, όπως την έχουμε δηλαδή στο μυαλό μας. Τα ρούχα μπορούν να ανακυκλώνονται και χωρίς να καταλήγουν σε σημεία ανακύκλωσης. Μπορούν απλώς να επαναχρησιμοποιούνται.

Με όλους τους τρόπους που αναφέραμε, επιτυγχάνεται η αποφυγή άσκοπης κατανάλωσης και ο πλανήτης μας προστατεύεται. Βέβαια, άριστη είναι η ανακύκλωση ρούχων αλλά δεν αρκεί. Μαζί με αυτήν είναι απαραίτητο να ανακυκλώνουμε οτιδήποτε ανακυκλώνεται και να βάζουμε και εμείς με αυτόν τον τρόπο, ένα μικρό λιθαράκι στην προσπάθεια δημιουργίας ενός μελλοντικού πιο όμορφου και προστατευμένου πλανήτη.

@Οικολογία- Φύση

2021 Ανερχόμενος Καλλιτεχνικός Σύλλογος | Διατηρούνται όλα τα δικαιώματα.
Υλοποιήθηκε από τη Webnode Cookies
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε